Zelf wasmiddel en wasverzachter maken

18-01-2017

Vandaag is het dan zover. Mijn reguliere wasmiddel is verheen op en nu ga ik zelf wasmiddel maken. Na hier en daar wat informatie te hebben ingewonnen besluit ik het wasmiddel te maken met sunlight-zeep. Je kunt het ook met aleppo- of marseillezeep doen.

Na een berichtje bij de dames van de zang en in de familie groepsapp mag ik mijzelf trotse bezitter noemen van voldoende plastic flessen! Nu nog de sunlight-zeep. Je schijnt het bij de drogist of supermarkt te kunnen kopen, maar na 3x de supermarkt te hebben rond gelopen heb ik de sunlight nog niet gevonden en trek ik één van de medewerkers aan de jas. Maar nee, hebben ze niet in de winkel. Dit heeft te maken met franchise of een echt lid van de keten. Maar goed, hier kan ik het in ieder geval niet kopen en bij de drogist betaal ik 3x zoveel en ga ik niet doen. 

Ik besluit het via de on-line shop te doen. Afgelopen maandag bestel ik wat spullen én nog wat spullen om ook zelf deodorant te maken. Dinsdag zou het dan geleverd worden, maar dinsdag ben ik niet thuis en laat ik mijn pakketje met spullen bij een winkel in de buurt afleveren. Op de terugweg haal ik mijn pakketje dan wel op en kan ik woensdag mooi het wasmiddel maken.

Woensdagochtend breng ik onze grote, kleine meid naar school. Drink met de jongens een kop koffie, nog even langs klanten en dan ga ik het wasmiddel maken. Ik zet een pan met water op de houtkachel. Water koken... Eerst een liter koken en dan 4 liter toevoegen, maar ik begin dus eerst met een liter en dan 80 gram zeep raspen. Ik begin met de allerkleinste op de rasp, maar dat wordt een gepier van niks, dus een iets grotere. Daarna voeg ik de zeep bij het liter kokende water en roer het door en laat het dan nog doorkoken en roeren tot alle zeepresten opgelost zijn. Daarna maak ik de plastic flessen schoon en oh, ja, zou je ook zelf wasverzachter kunnen maken? Op dit moment gebruik ik azijn als wasverzachter. Prima, maar de was is reukloos... Nu vind ik dat ook geen probleem, maar een leuk en lekker luchtje vind ik wel fijn. Ik lees dat je met een paar druppels etherische olie een lekker luchtje kan toevoegen aan de azijn, dus dat doen we dan ook gelijk. Het wasmiddel staat ondertussen in de keuken af te koelen en de druppels etherische olie heb ik ook toegevoegd aan de azijn. Het begin is er!

Nadat het wasmiddel afgekoeld is roer ik er nog is doorheen. Het is een dikke, glibberige brij. Ik had nog wel bedacht dat ik het zo in de flessen kon gieten, maar dat is een illusie. Ik heb een trechter nodig wil ik niet alles naast de fles hebben. Als de trechter geregeld is vraag ik of mijn man de trechter vast wil houden en dan probeer ik het in de trechter te laten lopen. Het is even aftasten wat er gaat gebeuren met die dikke, glibberige brij. Bij de eerste lichting ligt er gelijk een deel naast de fles... Ik moet dus iets minder snel proberen te gieten en dan gaat het goed. Onze grote, kleine meid blijkt een natuurtalent te zijn met het vasthouden van de trechter, want ook zij wil helpen! Nu het in flessen zit kan ik het ook gaan gebruiken. Onze grote, kleine meid heeft vrijdag op zaterdagnacht een ongelukje gehad, dus moet ik haar bed verschonen. Het beddengoed is een perfecte was om mijn zelf gemaakte wasmiddel uit te proberen incl. de wasverzachter die ik zelf gemaakt heb en nu niet neutraal meer ruikt, maar als het goed is naar lavendel... Mocht het uitlopen op een fiasco dan is er niets aan de hand! Maar dat doet het niet! Het beddengoed komt gewoon schoon uit de wasmachine en ruikt heerlijk naar lavendel. Gelukt!!!

Dank aan iedereen die me aan flessen wasmiddel geholpen heeft!!!